Timočka krajina

Timočka krajina se nalazi se u istočnom delu Srbije, na severu se graniči sa Rumunijom a na istoku sa Bugarskom. Timočka krajina se prostire između Dunava i dva koridora: Koridora X (Srbija) i koridora IV (Bugarska).

 Timočka krajina je region raznolikosti. Samo u Timočkoj krajini istog dana možete:
• da pecate ili jedrite na Dunavu, relaksirate se u nekoj od banja ili skijate na nekom od skijališta,
• biti na nadmorskoj visini od svega 32m u Negotinskoj niziji i na najvišem vrhu Srbije (2169 m) na Staroj planini.

Timočka krajina se prostire se na površini od 7.133 km². Istočna Srbija obuhvata opštine Zaječar, Knjaževac, Boljevac, So- kobanja, Bor, Negotin, Majdanpek i Kladovo. Teritoriju naseljava 284.112 stanovnika, tj. 3 % od ukupnog broja stanovnika Srbije.

Od osam opština, pet je pograničnih: Knjaževac, Zaječar i Negotin "izbijaju" na granicu sa Bugarskom, a Negotin, Kladovo i Majdanpek se graniče sa Rumunijom. Granica između Srbije i Rumunije, u ovom delu zemlje ide isključivo Dunavom. Ukupna dužina granice sa EU na ovom području iznosi više oko 340 km. Ono što je decenijama unazad smatrano za veliku slabost, a to je pogranični karakter ovog kraja, sada postaje vidljiva prednost.

Oblast je bogata bakrom i zlatom, Na Dunavu su izgrađena dva velika hidroenergetska sistema Đerdap I i Đerdap II.

Više o turističkim atrakcijama regiona možete pogledati na www.traveleastserbia.orgTeritorija Timočke krajine je pretežno brdsko–planinska, a obradive površine predstavljaju oko 45% celokupne teritorije. Najrazvijenije oblasti poljoprivrede su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Šume zauzimaju oko 300.000 hektara - oko 40% celokupne površine istočne Srbije ili čak 11,3% ukupnog šumskog fonda Srbije. Istočna Srbija je region sa potpuno netaknutom prirodom i sjajnim prirodnim potencijalima:

• Reke: Dunav, Crni i Beli Timok, Pek
• Banje i termo-mineralne vode: Sokobanja, Brestovačka banja, Gamzigradska banja i odlični potencijali u Nikoličevu i Rgoštu
• Veštačka jezera i akumulacije: Grliško, Đerdapsko, Bovan, Rgotsko i Sovinac
• Rudnici: bakra (Bor i Majdanpek), antracita, uglja…
• Zaštićena prirodna dobra: Nacionalni park "Đerdap", Park Prirode Stara planina
• Nezagađeno zemljište, voda i vazduh.

Područje Timočke krajine po svom geografskom položaju pripada zoni kontinentalne klime sa izraženim temperaturnim ekstremima, velikim razlikama po količini padavina i nepovoljnim rasporedom padavina tokom godine.

Ovaj sajt je razvijen uz podršku Evropske unije.